Personencultuur

Gerelateerde afbeelding

Kenmerk van personencultuur is de prioriteit die gegeven wordt aan het individu. De organisatie staat ten dienste van de mens. Een manager binnen dit type organisatie is een gelijke van de medewerker. Management is een noodzakelijk kwaad om de organisatie draaiende te houden. Voorbeelden van de personencultuur kunnen we vinden in de dienstverlening, zoals een advocaten- ofnotariskantoor. Taakcultuur De organisatie kenmerkt zich door taakgerichtheid en professionaliteit. De organisatie bestaat uit een netwerk van los/vaste taakeenheden, waarbij elke eenheid grote zelfstandigheid bezit en tegelijkertijd een specifieke verantwoordelijkheid vergaderruimte huren almere draagt binnen het geheel. Binnen deze cultuur is het behalen van resultaat het centrale vraagstuk. Een voorbeeld van taakcultuur vinden we in een matrixorganisatie.
Handy heeft vervolgens getracht een relatie te leggen tussen de kenmerken van de verschillende cultuurtypen en de technologiekenmerken van technologiekenmerken organisaties. Welk cultuurtype past het beste bij welke type technologie? Handy komt tot de volgende conclusies:5 • bij een routinematige technologie past een rollencultuur; • bij een kostbare technologie past een rollencultuur; • bij massaproductie past een rollencultuur; • bij een technologie die veel coördinatie vereist, past een rollencultuur; • bij stuksproductie past een machts- oftaakcultuur; • bij een technologie die grote flexibiliteit vereist, past een machts- of taakcultuur.
Stapsgewijze verandering vergaderruimte huren amsterdam van de bedrijfscultuur Als klanten beginnen te klagen dat hun wensen steeds niet vervuld worden of als werknemers elkaar niet meer willen helpen, wordt het tijd de bedrijfscultuur te veranderen: De verandering begint met een goede diagnose. Wat zijn we hier aan het doen? Hoe doen we dat? Wat vinden de mensen waardevol en wat juist niet? Maak in woord en geschrift duidelijk hoe het bedrijf er wel zou moeten uitzien. Wat willen we eigenlijk doen en hoe willen we dat doen? Vraag daarbij ook naar de mening van de klant. Blijf als directeur tijdens het proces niet aan de kant staan, maar laat zien hoe de veranderingen doorgevoerd moeten worden. Moet het bedrijf klantgerichter worden, dan moet de directeur dat intern laten zien. Let niet alleen op uiterlijke kenmerken. De verandering komt niet tot stand door het logo te veranderen of de huisstijl aan te passen. Het gaat om onderliggende zaken. Neem de tijd. De mensen hebben tijd nodig om aan veranderingen te wennen en om ze zelf door te voeren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *